Eveniment #131

Sabina Suru & Andrei Tudose︎Coment[ai]


Coment[ai] este un proiect multimedia care urmărește două puncte ușor mai nevralgice acum decât în urma cu 2-3 ani: intimitate digitală și inteligență artificială, în raport cu lumea tactilă.

In the background, Sabina + Andrei = love. Cei doi au trecut ca gâsca prin apă peste perioada blamatei pandemii. Când alții dezbăteau, socializau, relaționau în mediul online, Sabina + Andrei împărțeau același spațiu fizic, lucrau în aceeași camera, dormeau în același pat. Intimitatea lor a rămas offline, palpabilă, desfășurată într-un spațiu clar localizabil fizic. Dar o amprentă digitală există: chiar și stând nas în nas continuu, în Whatsapp-urile din dotare sunt înregistrate discuții lungi, uneori doar între ei doi, alteori într-o multitudine de grupuri de lucru, prieteni și familie. Privind atent, practic intimitatea lor s-a dedublat în cele două spații posibile - online și offline.

Așa stând lucrurile, doi algoritmi de învățare automată au fost antrenați folosind discuțiile fiecăruia dintre ei și s-a pornit o nouă platformă de dialog între Andrei, Sabina și echivalenții lor digitali.

Sunteți invitați să participați la acest dialog, să sondați interesele celor 4, bucuriile și nemulțumirile lor și limitările, naturale și artificiale deopotrivă ale discursurilor fiecăruia dintre ei într-un context predispus unui exercițiu dadaist.

Puteți face asta postând o idee, o observație, o întrebare sau, firește, cam orice vă vine în minte și poate fi pus în cuvinte, pe instagram cu tag @comentai. Veniți apoi a doua zi și vedeți cu ochii voștri ce răspunsuri a iscat intervenția voastră în dialogul continuu al celor patru.

Bio:
Sabina Suru & Andrei Tudose sunt un duo care lucrează la granița dintre artă, științe sociale și tehnologie. Activitatea lor de cercetare și cea artistică din ultimii trei ani vizează abordări colaborative transdisciplinare care includ oameni de știință și experți din diverse domenii, precum și activarea publicului într-o manieră performativă sau incluzivă. Proiectele lor chestionează și re-contextualizează felul în care vedem și percepem acumularea de realități în care trăim și identitățile pe care le interiorizăm. Ca atare, abordează probleme actuale legate de privacy & surveillance în lumea digitală(izată), identitate, obiectivizare și agentivitate. Lucrările lor sunt „activatori emoționali”, care crează un spațiu interactiv și experiențial.

Partener strategic:
Carol 53
Parteneri media:
Radio România Cultural, Radio București FM, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, B365.ro, Cărturești, curatorial.ro, Propagarta, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, Revista Golan, PRwave, Bookblog, goingout.ro, bucharest-guide.ro, probucuresti.ro, 4arte, Iqool, Munteanu, SMARK.
Artwork:
Cristina Corobleanu
Celula de Arta 2023 
︎        ︎