Eveniment #133

Marina Aristotel︎
Let’s run back to a zero point. Look inside


Ce-ar fi dacă cineva v-ar prinde de mână și v-ar convinge ca, pentru câteva clipe, să vă lăsați purtați într-o misterioasă și fascinantă mașină a timpului? Dar cum ar fi dacă mașinăria aceasta ar fi una a timpului interior, iar mâna care v-ar ghida v-ar pune să priviți printr-o pereche de ochi noi, plini de culori, irizări și transparențe, așa cum nu (mai) știați că există?

Cu astfel de lentile neobișnuite își așteaptă publicul Marina Aristotel sâmbătă, 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, de la ora 19.00, într-o expoziție care propune un exercițiu de resetare a modului în care ne folosim ochiul pentru a privi, a discerne și a înțelege.

O serie de iriși plutind transparent în spațiu, aparent traversați de aer, în culori fluide și schimbătoare: așa arată „lentilele” seducătoare pe care artista le pune le dispoziția fiecărui privitor, pe post de ocheane interioare. Căci călătoria la care ne invită expoziția Marinei Aristotel nu este una „peste mări și țări” – asta doar dacă nu cumva „mările și țările” iau formele de relief ale stărilor noastre interioare. Despre stări și lumi interioare e vorba în această imersiune printre irișii de rășină ai Marinei Aristotel.

Cu această expoziție, artista revine la materialul care a consacrat-o din punct de vedere vizual – rășina -, după o perioadă de experimente tehnice, care au mers de la pictură la căutarea permanentă de a ieși din „rama tabloului” prin volumetrie explozivă, tăietură, asamblaj sau colaj.

În noua serie, artista pare decisă la un pas mai departe: acela de transfigurare a materiei, care devine vaporoasă, fluidă, transparentă, ca o membrană abia sesizabilă. Globurile de lumină și culoare nu sunt altceva decât „iriși pe dos”, spune artista. Iar în sensul privirii stă cheia acestei aventuri – una descifrabilă doar pe măsură ce ochiul se obișnuiește cu... neobișnuitul traseu al explorării de sine.

Marina Aristotel s-a născut în 1985 la București, unde trăiește și lucrează.

A studiat pictura la Universitatea Națională de Arte din București, unde a obținut licența în 2015 și masteratul în 2017. Ca artistă, Marina a ales rășina ca material predilect de lucru, ceea ce a devenit, de altfel, marca ei vizuală predominantă, deși, dacă ar fi să se autocaracterizeze, artista ar spune că experimentarea continuă cu materialele, cu transparențele și fluiditatea lor, folosind uneori tehnica asamblajului și stratificarea tridimensională, este ceea ce o definește cel mai bine. A participat în expoziții de grup, între care, la București, Foreseeing the Present, Galeria Estopia, 2020; Moarte, Galeria Laborna, Diploma, Palatul Știrbei; Atelier 19&34, Visual Arts Center; Spatial Activity Studio 9, atelier susținut de prof. Slawomir Brzsoska și Rafal Gorczynski, Universitatea din Poznan, UNA Galeria, în 2017; An Abstract Feeling, Galeria 418, București, 2016. Galeria Estopia a prezentat două expoziții solo ale Marinei Aristotel, Aasamblaj, în 2019, la București și Colour Splinters, la Lugano, în 2020.

Curator: Irina Ungureanu
Partener strategic: Random Space
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, B365.ro, Cărturești, curatorial.ro, Propagarta, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, Revista Golan, PRwave, Bookblog, goingout.ro, bucharest-guide.ro, probucuresti.ro, 4arte, Iqool, Munteanu, SMARK.
ArtworkCristina Corobleanu
Celula de Arta 2023 
︎        ︎