︎

Despre noi





Echipa


Daniel Loagăr Co-fondator / Organizator /Curator / Project Manager

Bogdan Baractaru
Foto video / Content Manager

Anca Spiridon
PR / Comunicare

Cora Manole
Editor / Copy

Bogdan Negulescu
Proj Manager @ Galeria Verticala

Lucian Sandu-Milea
Initiator / Co-fondator

Andrei Tomeci
Web Design

Alexandru Ion / Angela Mincă
Graphic Design

Ana Liță
Social Media

Vîlcu Ioana
Project Manager / Secretariat

Celula de Artă


Celula de Artă este un proiect cultural independent, născut din dorința de a promova creatorii de artă contemporană. Povestea Celulei a început cu un spațiu-vitrină din Bulevardul Carol I nr  53, folosit în trecut ca magazin de pești exotici, iar apoi ca magazie – nu e chiar mit, ci mai degrabă anecdotă fondatoare. De altfel, originea Celulei de Artă este indisolubil legată de Casa Carol, hub cultural care a găzduit de-a lungul timpului numeroase ateliere aparținând unor artiști și artizani din varii domenii: pictură, fotografie, muzică, lucru în piele și metal, bijuterie, precum și recondiționări de biciclete clasice. În 2017, la inițiativa lui Daniel Loagăr si a altor artisti, spațiul a fost reamenajat și transformat într-o galerie de artă neconvențională, accesibilă non-stop publicului larg. Deschiderea oficială a Celulei de Artă a avut loc în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, cu o expoziție Wood Be Nice. La scurtă vreme, cu ocazia Nopții Albe a Caselor, galeria a găzduit primul său performance, "Blind Four", un live painting colectiv. 

Elementul inedit pe care l-a adus Celula de Artă a fost accesul nemediat la lucrări de artă contemporană. Spațiile de expunere convenționale impun o anume etichetă care îi poate descuraja pe aceia mai puțin familiarizați cu lumea artei. De asemenea, expozițiile nu pot fi vizionate în afara unui orar restrâns, care obligă spectatorul să își facă timp pentru ele. Or, lucrările prezente în Celula de Artă sunt disponibile la orice oră și invită un public eterogen; fiecare privitor devine consumator de artă, indiferent de sex, vârstă, pregătire academică, domeniu profesional.


De-a lungul anilor, în jurul Celulei de Artă s-a închegat o pasionată comunitate artistică, în care camaraderia transcede orgolii contraproductive și o apropie de idealul unionist. Vrem să aducem împreună creatorii de artă din prezent, pentru că întâlnirile nasc șanse. Mai mult de atât, misiunea noastră dintotdeauna a fost să-i ajutăm să treacă din spațiul de expunere neconvențional spre cel instituțional.




Câteva momente de vârf din istoria Celulei  ︎︎︎︎︎  



METANIMALE
30 x 30 x 30
Performance al lui Theodor Grigoraș, în cadrul căruia artistul a petrecut 30 de ore lucrând neîntrerupt la o serie de 30 de desene, fiecare având o dimensiune de 30 x 30 cm
2022

I Am Here
Proiect semnat de Dorin Cucicov, constând într-o instalație new media care integra spectatorul într-o galaxie virtuală
2022

SVAYA
Colaborarea cu zine-ul independent SVAYA din Ucraina, culminând cu realizarea numărului 6 în colaborare cu artiști din România și Ucraina, lansat simultan în ambele țări
2021

Dilema Veche
Publicarea unor interviuri cu expozanți ai Celulei în Dilema Veche, în cadrul rubricii create în acest scop, "Interogatorii în Celula"
2022

SVAYA
O serie de concerte live in care au performat: Poetrip, Chimie, Cătălin Lungu, dar și DJ precum Lucian Color și DJ Vasalca
2022

Save as Copykitty.png
Live drawing în Microsoft Paint al artistei Copy Kitty
2022

World Environment Day – Connecting Realities
Proiect de mediu la care au participat Asociația Culturală "Art Mirror" din Cluj și Celula de Artă, constând în organizarea unor expoziții simultane în 5 orașe: Chișinău, Barcelona, Londra, Cluj-Napoca și Bistrița
2022

IN-TO-IT
Eveniment independent in cadrul "Fiți cu-Minți Creative Festival" și "Romanian Design Week", organizat în colaborare cu Asociația Studenților Universității de Arte București (ASUNAB). Proiectul a inclus muzică live difuzată de Radio Intuit, o expoziție de grup a studentilor UNARTE și o instalație de design
2022

Bombe și oameni. Artiști uniți împotriva războiului
"Bombe și oameni. Artiști uniți împotriva războiului", prima expozitie-manifest din România în sprijinul Ucrainei, care a reunit aproximativ 75 de artiști și a fost curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu și Daniel Loagăr (cel din urmă fiind, de asemenea, co-fondator Celula de Artă);
2022

Stop the War (in Ukraine)
Dedicată refugiaților ucraineni, inițial amplasată în Piața Regelui Mihai din București, în fața Ambasadei Rusiei, ulterior expusă la Muzeul Județean Buzău și la Muzeul Județean "Aurelian Sacerdoteanu" Vâlcea;
2022

Art for Christmas
Târg de artă organizat la Palatul Bragadiru din București în colaborare cu Bulevart, unde au expus colaboratori frecvenți ai Celulei și în cadrul căruia o serie de lucrări de artă au fost vândute.
2022







De la Celulă la ...
Celule. De Artă


Pe parcursul a mai bine de 5 ani de activitate, Celula de Artă a crescut neobosit, multiplicându-se și depășindu-și granițele, și încă în sensul cel mai concret. 

La începutul anului 2022, sub umbrela Celulei a fost inaugurată Galeria Verticală, cel de-al doilea spațiu de expunere permanent, în curtea Random Space (strada Popa Petre nr. 21). Evenimentul a constat într-un live painting intitulat "Blind Five", în timpul căruia artiștii Norica Ioana, Andreias Whelter, Bogdan Negulescu, Alexandru Răduță și Monica Târziu au pictat legați la ochi. Prin acest performance, organizatorii au făcut o trimitere clară la mai sus menționatul "Blind Four", semnalând totodată predarea ștafetei.

În aprilie 2022, Celula de Artă a demarat un parteneriat cu Kulterra Gallery, astfel născându-se Pop Up Window Celula @ Kulterra Gallery, cel de-al treilea spațiu de expunere permanent, în cadrul programului "Feat. Kulterra", gândit să încurajeze dialogul dintre public și artiști.

Cucerirea spațiului continuă în 2023. "Reflexia luminii", expoziție recentă a lui Bogdan Negulescu, artist și project manager la Celula de Artă, în galeria ARSAFE, a pecetluit o nouă colaborare, de data aceasta, in cadrul Combinatului Fondului Plastic (Strada Băiculești 29). Începând din februarie, Cărturești Modul va aloca, la rândul său, un pop-up window Celula. Iar grație sprijinului oferit de Bulevart, Palatul Bragadiru va găzdui, în viitorul apropiat, un spațiu pentru o galerie permanenta pentru Celula.

Atributul definitoriu al Celulei este faptul că își asumă pariuri. În spațiile Celula au poposit lucrările unor autori consacrați precum Sascha Meret, Nino Belchev, Misha Diaconu, Alex Manea, Cristian Scutaru, IRLO. Însă cei mai mulți expozanți ai "Celulelor" sunt studenți sau absolvenți ai UNARTE, precum și creatori fără o pregătire formală. De la bun început, misiunea noastră a fost să sprijinim talentele emergente. Unii dintre artiștii cu care am colaborat au devenit, între timp, nume sonore pe scena artei contemporane din România. Dorin Cucicov, Beaver, Diana Matilda Crișan,Theodor Grigoraș, Benny Jackson, grupul Pastila Roz sunt câteva exemple.

Criteriul principal în trierea proiectelor este curajul. Privilegiem jocul, experimentul, prospețimea și actualitatea temelor abordate. De asemenea, e important ca lucrările să nu fi fost expuse anterior. Celula are în portofoliu, până în acest moment, 145 de evenimente organizate, găzduite sau în colaborare, punctând cam toate mediile artistice: pictură, sculptură, mix media, instalație, asamblaj, new media, design vestimentar prin transfer serigrafic, performance, live painting, concerte live, lansări de revistă. Multe dintre acestea au fost anume concepute pentru spațiile și încărcătura semantică ale Celulei. Treptat, proiectele au crescut în amploare și angajament civic, ajutate fiind de vizibilitatea oferită de parteneri media redutabili: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Radio București FM, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, Propagarta, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Bookblog, 4arte, Iqool, Munteanu, SMARK.









Manifest:


Celula nu este o galerie de artă.
Celula nu este o vitrină.
Celula nu este un concept.
Celula e un paradox.
E locul în care contrariile nu doar coincid, ci își sunt necesare.
Un spațiu mic, un loc de joacă necuprins.
O limitare fizică, o evadare din tipare.
Un showroom expozițional, un ditamai tabloul in care arta, creatorul și privitorul devin personaje în tușe egale.
Probabil că vei fi un pic înghesuit.
Probabil că vei fi un pic vexat.
Probabil ne vei auzi folosind cuvântul cu "P". Probabil.
Probabil ne vei spune de la obraz că suntem cam obraznici.
Ne-am bucura. Marile experiențe se trăiesc în zona de discomfort.
Noi nu ne propunem.
Noi nu va promitem.
Noi nu vrem spoilere.
Noi ne jucăm. Intens, meticulos, cu o pasiune soră cu evlavia.
Noi suntem începutul nemijlocit și fără de sfârșit.

Celula de Arta 2023 
︎        ︎