Eveniment #129

Alex Manea︎V.I.D. (Very Important Dates)


Istoria este importantă: în fiecare zi, ni se amintește de puterea trecutului de a ne modela atât viețile, cât și societatea în care trăim, fie că este vorba de familie, națiune, cultură, religie sau altă comunitate constituită istoric. Modul în care înțelegem istoria ne influențează prezentul și modul în care vedem lumea și afectează modul în care înțelegem realitatea și propriul nostru viitor. O înțelegere adecvată a felului în care istoria modelează prezentul și viitorul este esențială pentru a implica și înțelege lumea din jurul nostru.

„V.I.D.” încearcă să creeze o listă imparțială care să atingă cele mai influente și majore evenimente din istoria lumii, cele care au modelat lumea mai mult decât oricare altele. Există momente din istorie la care nu ne putem abține să nu privim în urmă și să observăm că au semnalat o schimbare majoră în modul în care trăim, lucrăm, gândim și chiar cum îi privim pe alții. Da, mai sunt multe momente care ar putea fi menționate, dar acestea 15 sunt momente de cotitură când nimic din ce a urmat nu a mai fost la fel. Chiar dacă majoritatea evenimentelor prezentate sunt cunoscute publicului doar din relatări istorice și nu direct trăite, materialele și modelele folosite pentru realizarea lucrărilor sunt recunoscute și fiecare privitor se poate identifica cu cel puțin unul dintre ele. Prin această asociere neobișnuită, artistul încearcă să expună participantul la un fel de experiență indirectă, la o emoție declanșată în mentalul și afectivul privitorului, subliniind astfel aceste elemente și transferând experiența recunoașterii unor noțiuni palpabile către identificarea individuală cu un anumit eveniment asociat intenționat de un element recognoscibil cu rolul de a declanșa această acțiune.

Rezonând cu urmele memoriei impregnate în materialele găsite, Alex Manea lucrează cu diverse obiecte în spiritul arte povera și combină aceste materiale cu un obiectiv estetic minimalist. Manea acordă prioritate conceptului în raport cu preocupările formale și astfel își valorifică strategiile plastice și metodele tehnice în serviciul temei propuse. În timp ce practica sa este bazată pe idei, volumul său de lucrări rezultate reprezintă o îmbinare perfectă a formei și funcției.

Practica sa de artă conceptuală se angajează în a confrunta puternice subiecte socio-politice și culturale și a le prezenta în forme intrigante și convingătoare din punct de vedere estetic. Fiecare lucrare are menirea de a împinge privitorul spre reacție și reflecție asupra poziției sale în raport cu opera de arta și cu lumea.

Partener strategic:
Carol 53
Parteneri media:
Radio România Cultural, Radio București FM, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, B365.ro, Cărturești, curatorial.ro, Propagarta, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, Revista Golan, PRwave, Bookblog, goingout.ro, bucharest-guide.ro, probucuresti.ro, 4arte, Iqool, Munteanu, SMARK.
Artwork:
Cristina Corobleanu
Celula de Arta 2023 
︎        ︎