Eveniment #97
5 - 19 februarie 2022

︎ event (external link)

Cristina Ioniță︎
BURNOUT


Iuliana-Cristina Ioniță este artistă vizuală, care în prezent studiază pictura, în primul an de masterat, la Universitatea Națională de Arte din București.

Lucrarea din cadrul expoziției “BURNOUT” reprezintă un jurnal al stărilor afective pe care le-a trăit, traversând perioada din viața ei care se află sub semnul fenomenului BURNOUT.

Aceata se raportează la perioada de burnout din viața ei ca la un văl care îi acoperă ființa, acesta fiind definit de acumularea oboselii, a stresului și a lipsei de somn.

Burnout-ul este considerat un sindrom psihologic, care apare ca un răspuns prelungit la factorii de stres cronici interpersonali, cu precădere cauzată de activități multiple și solicitante la locul de muncă sau studii.

Burnout-ul asociază modificări afective și cognitive, provoacă depersonalizare și o stare de epuizare copleșitoare, sentimente de cinism, detașare și un sentiment de ineficiență. Persoanele aflate în burnout își pierd total motivația și energia.

Artista asociază fenomenul burnout cu expresia românească „a pune văl pe ochii”, din pricina asemănărilor dintre simptomele burnout-ului și sensul acestei expresii: starea în care o persoană a încetat să vadă, să judece limpede, să înțeleagă, percepția realității, aceasta fiind modificată sau chiar obturată în totalitate.

Lucrarea realizată în perioada de Burnout își pierde claritatea imaginii și acuratețea, dar păstrând gestul și pata în compoziție. Vălul, aplicat deasupra lucrării, reprezintă starea prin care artista a trecut în perioada de Burnout, precum și lipsa clarității și ruperea de realitate.

Cristina vă invită să contemplați o lucrare de pictură realizată într-o perioadă a vieții ei care s-a aflat sub semnul fenomenului Burnout.

Partener strategic: 
Carol 53

Celula de Arta 2023 
︎        ︎