Eveniment #98
19 februarie - 5 martie 2022

︎ event (external link)

Cora Manole︎
Asemenea lucruri sunt posibile


Cora Manole și-a început cariera în arta plastică la 7 ani, cu un 4 la desen. A urmat o serie de note, ce-i drept, mai onorabile, dar numai cu puțin. Lipsa talentului i-a fost comunicată în mod repetat de către colegi și pedagogi, fapt care a descurajat-o și a contrariat-o în egală măsură; la urma urmei, elementul vizual a fost, dintotdeauna, foarte potent în imaginația Corei și în experiența sa onirică. Imaginile au avut mereu un efect hipnotic asupra ei, creându-i stări și lumi din care greu se încumeta să iasă. A căutat să le exprime cu ajutorul cuvintelor – și nu fără aptitudine, îndrăznește să afirme.

Nu a mai desenat nici în glumă, nici măcar pe ultimele pagini ale caietelor ei dictando. Acest defetism avea să fie extrapolat la mai toate activitățile care implică doar o mână stângă, și nu două.

De curând însă, la încurajările unor prieteni bine intenționați, a început să experimenteze cu colajul. O afacere aproape la fel de capricioasă precum scrisul, dar care, speră ea, o va reînvăța să se joace.

Expoziția "Asemenea lucruri sunt posibile" marchează niște prime încercări – unele, poate, abile, altele, fără-ndoială, naive.

Face eforturi să nu se rușineze de propriii pași, oricât de nesiguri. Trecuturi alternative, prezenturi improbabile, imobilitate, speranță, fugă, violență, mister: temele explorate aici sunt aceleași care îi bântuie și scrisul, și somnul.

O bună parte din lucrări alătură imaginea și poezia – fie a sa, proprie, fie a unor scriitori care o inspiră. Dinamica dintre cele două este una echitabilă: uneori, imaginea naște cuvântul. Alteori, îl traduce.

Partener strategic: 
Carol 53

Celula de Arta 2023 
︎        ︎