Eveniment #74
15 - 29 martie 2021

︎ event (external link)

Maria Buciu︎
Înăuntru


Poate fi primitor un spațiu din care nu se poate ieși?
Exiști dacă nu te vede nimeni?
Supraviețuiești dacă îți ții respirația?
Ai un apartament, la ce-ți mai trebuie sicriu?
Dacă într-o cameră mai încap 100 ca tine, de ce ești tu singurul?
Iar dacă această cameră mai are și tavanul înalt, o să zbori sau o să zumzăi?

Deși titlul expoziției promite o atmosferă intimă, confesională, aici, interioritatea este captivă, lipsită de gen și persoană. Maria s-a folosit de proporții – sau mai degrabă de disproporții – pentru a explora relațiile de forță dintre spațiu și ocupant. Neajutorare, frică, abandon, fatalism, amnezie, haos – acestea sunt câteva dintre temele și emoțiile ce răzbat din lucrările ei și pe care ne va fi destul de ușor să le (re)trăim, la rândul nostru, ca supraviețuitori ai pandemiei și ai distanțării sociale. Interioarele ilustrate de ea dezvăluie creaturi închise în ample spații muzeale, reduse la o existență stingheră, oarecum microscopică. Iar dacă scopul încarcerării este amuzamentul sau instruirea publicului, ironia face ca martorii să fie inexistenți, astfel încât spectacolul demnității furate este întru totul gratuit și cu atât mai dezolant.

"Înăuntru" te poate trimite cu gândul la o invitație. Și poate că este – una care nu va fi onorată nicicând, pentru că nu există supraviețuitori.

Partener strategic: 
Carol 53, ATOMA, Wood be Nice
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, AGERPRES, Cațavencii, Spotmedia, Iqads, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, PRwave, Bookblog, 4arte, Design Events, Iqool, Munteanu, SMARK.

Celula de Arta 2023 
︎        ︎