Eveniment #69
8 decembrie 2020 - 8 ianuarie 2021

︎ event (external link)

Alex Manea︎
LOCKDOWN


Celula de Arta gazduieste „Carantina”, o expoziție cu lucrări noi semnate Alex Manea. Realizate în 2020, în timpul pandemiei globale, lucrările se concentrează asupra peisajului social actual, continuând în același timp teme de interes pentru artist.

Există restricții, carantine și restricții similare (descrise în mod diferit ca ordine de ședere la domiciliu, ordine de adăpost la domiciliu, sau închideri) în multe țări și teritorii din întreaga lume, legate de pandemia COVID-19 și stabilite pentru a preveni răspândirea în continuare a virusului.
Până în aprilie 2020, aproximativ jumătate din populația lumii era închisă, cu mai mult de 3,9 miliarde de oameni din peste 90 de țări sau teritorii cărora li s-a cerut sau li s-a ordonat să rămână acasă de către guvernele lor.
Țările și teritoriile din întreaga lume au impus blocaje de diferite grade. Unele includ controlul deplasării totale, în timp ce altele au impus restricții în funcție de timp.
Impacturile pe termen scurt sunt dominate de efecte directe asupra energiei, emisiilor, climatului și calității aerului, sărăciei, globalizării, alimentelor și biodiversității. Din cauza reducerii activității umane, impactul pe termen mai lung este probabil rezultatul efectelor în cascadă ale recesiunii economice asupra sărăciei globale, a investițiilor ecologice și a comportamentului uman.
Unele efecte evidente și imediate se reflectă în rapoartele la nivel mondial privind congestia redusă a traficului, cer mai senin, căi navigabile mai curate și apariția faunei sălbatice în așezările umane.
Deși unele dintre aceste impacturi ar putea fi considerate benefice pentru mediu, apar și consecințe negative, inclusiv efecte în cascadă asupra sărăciei, securității alimentare, sănătății mintale, pregătirii pentru dezastre și biodiversității.
Perturbarea socio-economică actuală este o perturbare singulară a amprentei umane. Înțelegerea avansată a acestei forțări și a proceselor prin care reacționează diferitele componente ale sistemului pământesc poate contribui la sporirea robusteții și a rezistenței acum și în viitor.

Partener strategic: 
Carol 53

Celula de Arta 2023 
︎        ︎