Eveniment #155
26 aprilie - 06 iunie 2023

︎ event (external link)

Ioana Badea︎
Călătorii


Ioana Badea s-a născut la data de 1 septembrie 1976, în București, România, este absolventă a Universității Naționale de Arte din București, secția pictură, clasa Conf. Univ. dr. Ion Anghel, a absolvit Modulul de formare psihopedagogică din cadrul aceleiași universități, în prezent este masterand anul 1 la Universitatea Națională de Arte din București, secția pictură, clasa Conf. univ. dr. Ion Anghel.

Parcursul activității creatoare a fost o călătorie de la figurativ către abstract, către arta conceptuală, volum și instalație.

A renunțat pentru o vreme la culoarea din tub și a folosit lemn, cenușă, pământ, nisip și multe alte materiale neconvenționale. Și-a propus ca fiecare schiță să fie spațiul unde să-și exprime gândurile, trăirile, viziunea proprie despre stările și emoțiile prin care trece. Dorește să redea mesajul ideatic folosind diferite instrumente mai puțin utilizate în domeniul picturii și unele materiale mai puțin cunoscute ei.

De ce călătorii? Pentru că viața este o călătorie, pentru că toate drumurile pe care a pășit au dus-o în același loc. Au călăuzit-o spre obținerea unei satisfacții interioare. Fie că a călătorit cu gândul, fie cu pasul, a căutat să descopere magia locului, crezând că poate păstra în memorie amintirea vie a acelor clipe.

Dacă nu ai o țintă drumul este haotic, când o ai, pe lângă ea mai descoperi și altceva fără să vrei, de aceea și-a propus ca acest proiect să-l dedice călătoriilor sale atât spirituale cât și fizice, să continue căutarea posibilităților de expresivizare a materialelor din natură în actul pictural, să pornească de la ceea ce se vede, să sintetizeze forma să o ducă într-un semn, să o ducă de la ceva concret la ceva abstract.

Pentru realizarea acestui proiect a abordat o tehnică mixtă, a căutat să descopere corespondenți cromatici din natură cu toată complexitatea de tonuri, iar pentru a-i introduce în spațiul pictural a folosit pământ adus din locurile care au inspirat-o, rumeguș, cenușă, pulbere de sâmburi și coji de fructe uscate. Drept pentru care a căutat să experimenteze, prin accidente plastice, poate chiar prin monocromie sau aplicarea mai multor straturi de diverse tonalități care prin scrijelire sau adăugare (tehnica sgraffito) să redea volumul, textura.

În accepțiunea Ioanei Badea, pământul roșu sugerează ideea de viață, sângele, roșul acela este mai mult decât materie, este simbol. Este o luptă pe viață și pe moarte. Negrul cenușii reprezintă moartea. Este o analogie la ciclicitatea vieții.

,,Destinația drumului nu este un scop este un pretext. Călătoria este importantă. Călătoria într-un loc nou, aventura necunoscută poate fi un moment din viață care schimbă și definește ceea ce ești, astfel îți poți descoperi laturi pe care nici nu le bănuiai. Rezultatul la care vreau să ajung este acela de a descoperi drumul către sufletul meu."

Partener strategic:
Casa Carol, Kulterra Gallery, Random Space, ArtSafe, Palatul Bragadiru
Parteneri media:
Radio România Cultural, Radio Bucuresti FM, spotmedia.ro, IQads, Zile si Nopti, B365.ro, Happening, Cărturești, curatorial.ro, Propagarta, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Observator cultural, The Institute, Revista Zeppelin, Modernism Punct Ro, PRwave, GoNEXT, bookblog.ro, 4arte, Empower Artists, IQool, Goingout.ro, Bucharest-Guide.ro, probucuresti.ro, Munteanu, SMARK
Celula de Arta 2023 
︎        ︎