Eveniment #149
1 martie - 18 martie 2023

︎ event (external link)

Vîlcu Ioana︎
NACRE


Vernisaj 01 martie, ora 19:00

"Lucrarea de licență intitulată ,,NACRE,, este reprezentată de trei panouri decorative, care au drept rol introducerea privitorului în lumea marină, populată de scoici. Cele trei panouri decorative sunt realizate cu ajutorul tehnicilor convenționale și neconvenționale specifice mediului textil. Acest ansamblu decorativ evidențiază organismele din mediul acvatic, elementul principal al proiectului fiind scoica denumită popular ,,mama perlelor,,.

Scoica este un element atribuit energiei feminine, fiind des întâlnit în mitologia și în cultura nenumăratelor civilizații antice. Acestea sunt văzute ca un portal al creației în care omul și natura funcționează sinergic pentru a da naștere frumosului. Văzut ca un obiect magic, se spune că scoica are puteri vindecătoare, oferind fertilitate, noroc și protecție celor care o dețin.

Tema lucrării este inspirată din simbolurile create în jurul nacrelor, vietăți marine care produc perle ca sistem de protecție împotriva amenințărilor la care sunt supuse. Perlele sunt simbolul purității, al fragilității și iubirii, în timp ce scoica primește atributele fertilității, ale protecției și ale victoriei. Acest ansamblu dintre perlă și scoică crează un univers al misticismului în care durerea este transformată în iubire și prețiozitate, actul care ia naștere în acest context fiind lipsit de brutalitate.

Lucrarea “NACRE” introduce privitorul în universul plin de conotații al scoicilor și urmărește elaborarea profunzimii de care acestea au dat dovadă de-a lungul timpului. Privirea de ansamblu a temei nu este suficientă spre a ințelege esența întregului cadru artistic care trebuie înțeles în mod inductiv. Imaginea scoicilor apare încă din cele mai vechi timpuri simbolizând specia umană cu promisiunea unei vieți veșnice, așa cum scoicile sunt purtate de curentul mării și își continuă la nesfârșit călătoria, așa este văzut și omul în această eternitate amplă, poate brutală pe alocuri, dar cu un scop nobil.

Aceste mituri și credințe dezvoltate de-a lungul timpului m-au făcut să găsesc un portal asemeni celui din istorie, prin care să observ această puritate, împreună cu caracterul demn al scoicilor. Formele rafinate denotă blândețe și iubire, atribute care se află în opoziție cu exteriorul dur și rece al acestora, formându-se astfel o dinamică completată de formele și volumele create pe suprafața celor trei panouri decorative".

Partener strategic: 
Carol 53
Curator:
Daniel Loagăr
Parteneri media:
Radio România Cultural, Radio București FM, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, B365.ro, Happ.ro, Cărturești, Curatorial, Propagarta, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Bookblog, 4arte, Iqool, goingout.ro, bucharest-guide.ro, probucuresti.ro, Munteanu, SMARK.
Celula de Arta 2023 
︎        ︎