Eveniment #147
4 - 23 februarie 2023

︎ event (external link)

Alex Caligari︎
Câinele


‘Câinele’ este o animație tradițională realizată din 44 de desene în creion în format A4.

Alex Caligari creează în afara canalelor tradiționale academice, care definesc educația artistică formală. Este ceea ce numim ‘a self-taught artist’.

Începe să tatueze în 2005 în București și, pe parcursul anilor, ajunge în multe locații din Europa, preferând să meargă constant în Oslo și Basel. În 2008 deschide printre primele saloane de tatuaj din București. Din 2010 dedică constant timp picturii în ulei și desenului în creion. Lucrările expuse în prima sa expoziție din iulie 2022 se concretizează în ultimii 7 ani. Cele mai multe lucrări sunt începute în 2018 și sunt terenul de întâlnire între o lume interioară și priviri din exterior. Alex preferă să comunice prin imaginea lipsită de titlu, care redă un filtru personal aplicat unui șir de întâlniri cu lumea.

Suprarealismului cotidian i se adaugă detaliile altor dimensiuni. În unele lucrări, imaginile deschid căi directe către vis și alte lumi. Pe lângă instrument de transmitere pentru lumea interioară, imaginea servește și ca mijloc prin care Alex descarcă cele mai puternice gânduri într-un proces asumat de acceptare și eliberare.

Alex alege să se exprime prin mai multe medii, pe lângă tatuaj, pictură, desen, se apropie de mediile tradiționale și definitivează pe parcursul unei luni prima sa animație alcătuită dintr-o serie de 44 de desene realizate în creion. Un exercițiu impus de observare prin care își propune să demonstreze că o animație de 24 de frame-uri pe secundă poate avea un efect la fel de puternic și în 2022 și se poate dovedi un demers actual și realizabil.

https://www.instagram.com/alex_caligari/
https://www.facebook.com/alexcaligaritattoo

Celula de Artă a debutat în 2017 ca un spațiu cu deschidere stradală, ce și-a propus să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei, pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje; și în acest context, nemaiexistând o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se creează un dialog liber, direct și nonconformist.

Galeria vine în sprijinul creației contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră, în spațiul-vitrină de pe B-dul Carol nr. 53, pentru publicul stradal. Cu o prezență de peste 5 ani (2017 - 2023) pe scena artei din București, Celula de Artă a susținut peste 140 evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri).

Începând cu anul 2022, Celula de Artă și-a extins activitatea în cadrul programului Feat. Kulterra, ce găzduiește ”artă în vizită”, atât propusă de alte galerii cât și de către artiști în mod direct, printr-un Pop-Up Window, dar și într-un spațiu nou inaugurat, Galeria Verticală din incinta curtea Random Space (str. Popa Petre nr. 21).

Celula de Arta susține și promovează artiștii emergenți indiferent de vârstă sau pregătire, iar prin activitatea susținută din ultimii 5 ani a influențat modul de percepție în ceea ce privește expunerea obiectelor sau actelor artistice în fața publicului.

Partener strategic: 
Casa Carol (Carol 53), Kulterra Gallery, ArtSafe.
Parteneri media:
Radio România Cultural, Radio București FM, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, B365.ro, Happ.ro, Cărturești, Curatorial, Propagarta, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Bookblog, 4arte, Iqool, goingout.ro, bucharest-guide.ro, probucuresti.ro, Munteanu, SMARK.
Celula de Arta 2023 
︎        ︎