Marian Văsii︎
Refugiu în distopie
Lucrarea Refugiu în distopie este un triptic din a cărui caracteristică ar trebui să rezulte o lucrare unitară formată din trei părți. Cu toate acestea, unitatea este doar cromatică iar restul liniilor și formelor antropomorfe se circumscriu într-o fațetă distopică.
Lucrarea încheie o serie de tablouri începută în 2021 pentru expoziția Fusion Arts de la Palatul Noblesse și elaborată în cadrul expoziției personale de la ArtHub (2022) - Nairam. OniriQue Tehnicolor.
Refugiu în distopie -vine în premieră la Celula de Artă, nemaifiind expusă până acum. Închide un ciclu de gânduri și sentimente provocate de societate, pandemie și experiențe personale. Dormi sau visezi? este tema prin care artistul caută la nivel plastic să transmită idei sau chiar și interogații către privitor. La granița între surealism și expresionism a găsit acest exercițiu contemplativ cu estetica aferentă.
Marian Văsii este născut la Brăila și desfășoară o carieră (20 ani) artistică intensă.
“Artă? Pentru că asta am dorit dinainte de mine, pentru datul din veacuri, pentru scriitură, pentru educație, pentru empatie, pentru că suntem aici și
trăim ori supraviețuim (încă), pentru catharsis, din dragoste pură, nebunie, credință și căință!
Sunt un puternic artist vizual, scenograf, savurându-mi deceniul 3 de viață cu o carieră uimitoare de peste 10 ani în teatrul românesc (independent și de stat). Nu mă pot declara ca fiind pictor sau grafician. Mă regăsesc într-un echilibru artistic matur între emoție, rational și pragmatism. Aceasta fiind propria-mi
definiție ca artist vizual. Vorbind despre maturitate și echilibrul pe care l-am atins până astăzi nu se traduce prin auto-suficiență ci sunt în locul bun unde am dorit să ajung cu mine însumi. Nu mai creez ca să impresionez ori să dovedesc, doar creez.”
Despre proiect
NAIRAM OniriQue Tehnicolor- expoziție personală de pictură la ArtHub în București, curatoriată de Daniel Kozak.
”Odată trecut pragul galeriei veți descoperi pe simeze un contrast chromatic evident, o tușă fermă,
deloc fluidă, studiată pe schițe de ambianță scenografică, iar crochiul și detaliul funcționează într-o simbioză armonioasă în lucrările semnate Nairam. Colajul, tehnică specifică îndeosebi exprimării scenografice este prezent în câteva lucrări întregind surprinzător plastica expunerii.”
Partener strategic:
Carol 53
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, B365.ro, Cărturești, curatorial.ro, Propagarta, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, Revista Golan, PRwave, Bookblog, goingout.ro, bucharest-guide.ro, probucuresti.ro, 4arte, Iqool, Munteanu, SMARK
Artwork: Cristina Corobleanu