Eveniment #119
20 iunie - 9 iulie 2022

︎ event (external link)

Denis Nanciu︎
Amor fati


Pentru prima expoziție personală, Denis Nanciu debutează cu o punere în scenă populată de ființe-gânduri, în galeria-vitrină Celula de Artă din cadrul hub-ului cultural Carol 53.

Douăzeci și trei de figuri, douăzeci și trei de gânduri sau douăzeci și trei de întrebări despre lume și rosturile ei, câte una pentru fiecare demon sau înger care îl bântuie sau vizitează pe artist. Pentru fiecare an al vieții de până acum și în continuare până ce Denis își va fi încheiat socotelile cu lumea încă o nălucă sau fapt vor mai apărea în fiecare an, după an, după an și până la sfârșitul infinitului. Dar după infinit? Urmează alt infinit. Amor fati este o expresie din latină care se referă la dragostea pentru destin ca principiu sau pentru propriul destin.

Denis e calm și cu atenția izvorâtă din această calmitate face un exercițiu continuu de introspecție, fără pauză, fără să obosească. Acest exercițiu de observare a sinelui nu este nicidecum unul de tip neuroastenic, ci mai degrabă pune lucrurile vieții personale în perspectivă plonjantă sau montantă, depinde de factorii externi care intervin și ei în acest act (de) viață cât și de starea de spirit a fiecăruia. Înger sau demon? "În toate există speranță" ne spune artistul, în floarea cu focusul de lumină asupra ei, aripa îngerului înălțată sau luminița grădinarului care străbate scena, pădurea, viața, Calea Lactee, nemărginirea sinelui-destinului.

Denis Nanciu, născut în Nana, județul Călărași, în 1999, este student în anul I Master la UNARTE București, la secția Ceramică, Sticlă, Metal. Participă la mai multe expoziții în țară și străinătate, realizează obiecte de design interior din metal și sticlă care se află în colecții private iar lucrările lui apar în mai multe cataloage și albume de artă. În numărul 46 / 2022 ilustrează cu desene revista DOR.

Raluca Ilaria Demetrescu - curator

Partener strategic: 
Carol 53
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, B365.ro, Cărturești, curatorial.ro, Propagarta, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, Revista Golan, PRwave, Bookblog, goingout.ro, bucharest-guide.ro, probucuresti.ro, 4arte, Iqool, Munteanu, SMARK.
Artwork: Cristina Corobleanu

Celula de Arta 2023 
︎        ︎