Eveniment #116
11 - 20 iunie 2022

︎ event (external link)

Lidija Zaneripa︎
ETC.


Proiectul video al artistei letone Lidija Zaneripa constă în realizarea unei coregrafii pentru execuția solo a unui excavator și aduce la un loc acțiuni inutile realizate de excavatoare, combinate în compoziții video obligatorii.

Sarcina unui excavator este de a efectua o etapă astfel încât să fie inclusă secvenţial într-o anumită compoziție și de a efectua o acțiune, cum ar fi săparea unei gropi. Și cu această groapă, ea poate evoca o emoție în privitor, chiar și o experiență fizică.

Sarcina dansatorului este de a executa pași ca parte a unei anumite compoziții și de a exprima o emoție prin mișcarea corpului.

Dacă o mașină ar îndeplini o sarcină zadarnică, aceast ar putea fi echivalată cu o formă de expresie artistică?

Prin studierea excavatoarelor și a dinamicii mișcărilor lor, coregrafia a fost creată și este executată de excavatoare, care execută mișcări necorespunzătoare — fără a termina treaba. Invitând excavatorul să efectueze operațiuni nepotrivite cu scopul său, mașina este lipsit de funcționalitatea definită pentru acesta, permițându-i să observe ce se întâmplă cu corp mecanic când nu mai are un punct de oprire raţional. Cum se aliniază mișcări izolate și dezvoltă practica mecanică?

„Performanța excavatorului depinde de viziunea artistică a operatorului și de viziunea pentru viitor.”

Lidija Zaneripa este o artistă multimedia din Letonia, care lucrează cu videoclipuri, imagini, sunet experimental și instalație.

Partener strategic: 
Carol 53
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, B365.ro, Cărturești, curatorial.ro, Propagarta, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, Revista Golan, PRwave, Bookblog, goingout.ro, bucharest-guide.ro, probucuresti.ro, 4arte, Iqool, Munteanu, SMARK.
Artwork: Cristina Corobleanu

Celula de Arta 2023 
︎        ︎